torsdag 16 december 2010

Borderlands

Borderlands är en fps/rpg hybrid som är utvecklat av gearbox. Spelet har ett väldigt oldschool upplägg och har en spelkänsla som är rätt lik gamla klassiska spel som t.ex doom där man gick runt och skjöt på allt möjligt utan någon egentlig bakomliggande story. Det hela utspelar sig på planeten Pandora och du är en skattjägare som letar efter ett mytomspunnet "vault" där det sägs finnas en stor skatt. Det är vad jag förstod hela den bakomliggande storyn och det är inte fel när det kommer ett spel som erbjuder miljontals olika pistoler och gevär framför en vettig story. Borderlands är en unik oldschool upplevelse med ett klassiskt upplägg men som samtidigt har många egna bra ideer.

Spelet går i princip ut på att hitta nya häftiga vapen medans man köttar diverse fiender. Man börjar med att välja en av fyra karaktärer innan man kan sätta igång med att gå upp i level och hitta nya vapen.


Varje karaktär har en har en unik förmåga som bara de kan använda och utmärker deras klass.

Soldier: En av de fyra karaktärerna man kan välja är krigaren Roland som är en typisk soldat. När han går upp i level kan han bland annat specialisera sig på olika vapen och förbättra sin specialförmåga.

Hans specialförmåga är ett automatiskt kulsprutetorn som han kan använda med jämna mellanrum. Det går att förbättra tornet på olika sätt och man kan även ge tornet egenskaper som är mer nyttiga för laget, som att fylla på hälsa och ammunition.


Berserker: Brick är den överlägset största och starkaste av de fyra skattjägarna som man kan välja mellan. Han är den som kan få ut mest av tunga vapen som T.ex granatkastare och raketgevär.

Hans specialförmåga är att han kan gå bärsärkargång med jämna mellanrum. Han slåss då med knytnävarna för massiv skada och får tillbaka förlorad hälsa i mycket snabb takt.




Hunter: Mordecai är en smal och smidig typ som fokuserar på att attackera från långa avstånd. han specialiserar sig på snipergevär och pistoler och gör stor skada med dessa.

Hans specialförmåga är att släppa loss sin fågel som flyger ut och gör stor skada på en fiende.


Siren: Lilith är den enda kvinnliga skattjägaren och är en så kallad "siren", inte en siren som tjuter ut ljud utan den typen som lockar sjömän till att drunkna med vackra sånger. Detta gör dock inte Lilith utan hon specialiserar sig på kulsprutor och list.

Hennes specialförmåga är "phase walk". Den gör att hon blir osynlig och när hon blir synlig igen så gör hon en slags magisk explosion som skadar alla fiender i närheten.



Borderlands är ett klassiskt shoot em up spel men som samtidigt har en del nya ideer. Spelet har även ett multiplayerstöd för fyra personer som är helt suveränt och det är helst så man bör spela spelet.

Specifika betyg !

Grafik - 8/10 grafiken i borderlands är skapad på ett sätt så att det ska se så tecknat ut som möjligt. Lite grann som det komiska valve gjorde i team fortress 2 men gearbox har verkligen gått efter en tecknad look på spelet. Detta passar in på den typen av spel som borderlands är och det hade nog blivit för dyster annars.

Story - jag vill inte

Ljud - 8/10 Spelet har passande musik och bra vapenljud men precis som att det fattas story så fattas det röster.

Spelkänsla - 10/10 spelkänslan är ett spels kärna och borderlands briljerar med en enkel tanke som blivit rätt utförd. Spring, skjut och ladda om med både utflippade vapen och fiender. En befriande simpel spelupplevelse och  i en tid när många spel ska vara realistiska blir spel som borderlands allt mer sällsynta.

I allmänhet - 8/10 Borderlands är inget mästerverk, det är bara ett underhållande spel så som det ska vara. Det som drar ner på betyget är att det är inte något varierat inehåll och miljöerna är ganska lika varandra.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar