lördag 11 december 2010

Dragon age:Origins

Dragon age origins är ett rollspel utvecklat av Bioware som är ett spelföretag som har blivit världskänt för att ha levererat några av de bästa rollspelen någonsin som t.ex. klassiska Knights of the old republic och de nyare Mass effect spelen.

Dragon age utspelar sig i Biowares helt egna fantasivärld på samma sätt som de gjorde med Mass effect men denna gången har de skapat en mer typisk medeltids inspirerad fantasyvärld.

Spelet är i grunden uppbyggt så som de flesta rollspel är. Man börjar med att skapa sin karaktär och när spelet börjar tar man sig igenom olika uppdrag för att gå upp i level och samtidigt få bättre utrustning.


En väldigt speciell sak med Dragon age: origins vid karaktärsskapandet är just dess "origins". Origin kan översättas till ursprung eller bakgrund på svenska och förutom att välja kön, ras och en av de tre klasserna i spelet så väljer man dessutom sitt ursprung eller sin bakgrund.

Det finns sammanlagt sex olika bakgrunder man kan välja till sin karaktär men det är rasen och ibland klassen man har valt som avgör vilka eller vilken bakgrund man kan välja.

T.ex så har människor bara en bakgrund tillgänglig medans dvärgar och alver har två. Men sedan om man väljer att spela som magikerklassen som antingen alv eller människa (dvärgar kan inte vara magiker) så finns det bara ett ursprung man kan välja.

Anledningen till varför jag skriver så mycket om just de bakgrunder man kan välja är för att de är mycket välgjorda och de ger en intressant och spännande start på spelet. De kan också påverka en del händelser senare i spelet och gör även att man känner en helt annan koppling till sin karaktär i än vad man annars brukar göra i ett liknande spel.

Förutom bakgrunder finns det alltså tre raser och tre klasser att välja mellan. Dessa avgör tillsammans med ens bakgrund hur man kommer att starta spelet och vilka förmågor man kommer att ha genom spelets gång.

De tre klasserna i spelet är Warrior, Mage och Rogue. En rollspelare känner direkt igen dessa klassiska arketyperna och de fungerar ungefär på samma sätt som de brukar göra i rollspel.

Warrior: Närstridskämpe som är ett måste när det handlar om att ta emot all skada med sin tunga rustning så att de som inte tåler lika mycket i ens grupp inte dör. Kan förutom skjöld och svärd använda tvåhandsvapen eller ett vapen i varje hand om man vill använda sin warrior mer för att göra skada.

Mage: Magikerna i dragon age är väldigt användbara, de kan fungera som både "glaskanoner" och helare. Båda är mycket viktiga för gruppen och jag själv använde två stycken i min grupp på fyra just av den anledningen. De kan har både förödande och helande trollformler beroende på vilken inriktning man väljer åt dem senare i spelet. Mycket bra på att kontrollera och manipulera strider, deras enda riktiga svaget är deras låga hälsa och dåliga rustning.

Rogue: Den klassiska "tjuven", jag använde dom mycket lite eftersom jag föredrar en warrior framför en rogue i de flesta situationer. De är dock den enda klassen som kan smyga runt och de är dessutom väldigt bra att ha för de är den enda klassen som kan dyrka upp lås, som låter en komma åt fler gömda godsaker.
De slåss gärna med ett närstridsvapen i varje hand eller en båge och de är bra på att göra skada och kan ta emot mer skada än en mage men de är inte i närheten av en warrior.



När man väl har valt ras,klass och bakgrund så får man i klassisk rollspelsanda bestämma hur ens karaktär ska se ut i spelet.

Och när man är klar med det så kan det maffiga äventyret börja !

Hur spelet nu börjar beror alltså på vilken bakgrund man har valt. T.ex om man har valt en human noble så börjar man i ett slott som dottern eller sonen till någon slags rik landsherre där det håller på att hända saker.

Jag vill inte avslöja något eftersom alla bakgrunder är mycket spännande och det är väl värt att testa allihop,
de är fyllda av starka känslor och händelser och ger även olika perspektiv på spelets värld. 




När man väl har kommit till slutet av början på spelet så kommer en så kallad "Grey warden" som heter Duncan och påstår att man besitter de förmågor som är nödvändiga för att bli en Grey warden.

Det är nämnligen så att Ferelden som spelvärlden heter är under attack av "Dark Spawn" som påminner en del om orcher, och Grey wardens är de som skyddar Ferelden mot dessa.



Utan att avslöja för mycket så går man senare igenom en initieringsritual och när man är klar med den så är man en grey warden.

Efter en del spännande händelser så kommer man till spelets huvuddel, som handlar  om att resa runt Ferelden för att rekrytera alla de som en gång i tiden skrivit under ett avtal åt grey wardens där det står att de måste hjälpa till att skydda Ferelden mot Darkspawn.

Piece of cake tänker man kanske, knappast ! det finns tre ställen man måste gå till och varje på varje plats är det något som gör att en sak som låter relativt simpelt istället blir ett ca 15 timmar långt äventyr.



Dragon age origins är en rollspelsupllevele som bara höjde min respekt för Bioware ännu mer. De är verkligen som många säger rollspelsgudar och nu när man kan hitta Dragon age ganska billigt i spelbutikerna så bör dem som inte har spelat det verkligen ge det en chans !

Specifika betyg !

Grafik - 7/10 Det finns en del välskapade områden i Dragon age helt klart och grafiken är snygg, men den känns ändå lite föråldrad. Vissa områden kunde blivit bättre med mer tid och nyare grafik helt enkelt.

story - 10/10 Fantastiska karaktärer och ett spel som är fullproppat med inehåll och intressanta val och en bra story ger en riktigt bra spelupplevelse.

Ljud - 9/10 Grymmt bra röstskådespeleri kombinerat med episk orkestermusik och bra ljudeffekter. Det som tar bort tian är att ljudet ibland beter sig konstigt och på olika volymer.

Spelkänsla - 10/10 det är en fantastisk spelupplevelse som har mycket klassik rollspelskänsla utan att kännas gammalt på ett sätt som bara Bioware kan.

I allmänher - 10/10 Dragon age är ett av de bästa spel jag någonsin spelat, man måste spela spelet själv och tycka om rollspel för att förstå varför. Ännu en fullträff ifrån gudarna på Bioware.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar