torsdag 9 december 2010

Mount & Blade : Warband

Warband är Uppföljaren till det populära medeltida indiespelet Mount & blade.Upplägget är fortfarande
detsamma, skapa din karaktär och gör precis vad du vill dock inom spelets gränser förstås.

Och för mig är det är här som Warband faller kort, gränserna. jag hade hoppats på att denna expansionen skulle utöka single-player delen mycket mer än vad den gjorde,att den skulle tänja lite mer på spelets gränser för att skapa en mer händelserik spelupplevelse.

Denna förhoppningen uppfylldes dock bara delvis, klart att en del nya saker har lagts till, men det räcker inte för mig. Grafiken har uppgraderats från ful till mindre ful med undantag från vissa rustningar som ser mycket bättre ut än de gjorde i originalet, även om det inte säger speciellt mycket.

Som sagt, många delar av spelet har fått sig ett ansiktslyft
Men för övrigt har själva spelkonceptet i sig inte ändrats alls. En ny sak i warband är att man kan gifta sig för att bilda allianser och på olika sätt påverka politiken i Calradia.

Det är ganska begränsat och går mest ut på att förbättra sin status hos andra vasaller i det kungarike man tjänar.

Personligen har jag alltid tyckt att om man ska genomföra något som har någon riktig påverkan i Calradia så tar det drygt mycket tid till slut. Dessutom är det svårt att hålla uppe det man har åstadkommit till och med när man kör på lättaste svårighetsgraden.

Man måste bygga relationer vilket inte alltid är helt lätt eller roligt och då ska vi inte tala om att ge sig på att försöka skapa ett eget kungarike, det är verkligen svårt !

Det spelet gör bäst !

Det slutar vanligtvis med att man drar runt och plundrar byar och krigar runt en massa och det blir ju så klart enformigt i längden.

Däremot när man väl har kommit till den punkten så har man ändå spelat spelet tillräckligt länge för att man gott och väl ska ha fått ut pengarna man köpte det för.

Sen måste man tänka på att mount & blade spelen är indiespel det vill säga att de har producerats av ett litet självständigt företag. Jag hoppas att Taleworlds som har producerat spelet kan fortsätta att växa och göra mount & blade mer storslaget och tillgängligt för ännu fler gamers.


För att sammanfatta så är Warband ett bra spel, det känns bara som jag nästan lika gärna kunde fortsatt att spela Mount & Blade som jag hade en del bra mods till. Det bör verkligen nämnas att Mount & Blade spelen är gjorda för att vara modifikationsvänliga, det vill säga att spelare har gjort sina egna tillägg till spelet och det finns mycket att välja mellan.

Det var därför väldigt synd att jag inte kunde hitta några intressanta mods till warband när jag spelade det, men nu finns det säkert en del som man kan kolla upp.

Specifika betyg !

grafik - kommer inte att betygsätta grafiken eftersom Mount & blade är ett spel som verkligen inte handlar om snygg grafik eller häftiga effekter. Det är en förbättring sen originalet men inte mer.

Story - 7/10 Även om inte mount & blade spelen inte har någon direkt story så kan man istället räkna med den bakgrund man får välja till sin karaktär men även den trovärdiga medeltida miljön som Taleworlds har skapat.

Ljudet - 6/10 ljudet är tyvärr inte speciellt imponerande, det finns en del bra musik men den hör man snabbt slut på och ljudet i striderna har sina stunder men har för lite variation.

spelkänsla - 8/10 Warband har en bra känsla med sitt upplägg och enkla spelstil. Striderna är fortfarande häftiga och det som borde förbättras är ljuden och animationerna för att öka inlevelsen.

I allmänhet - 7/10 Warband kändes i slutändan inte som ett helt nödvändigt tillägg, det utökade singleplayern alldeles för lite och multiplayern är visserligen kul men det finns så många bättre multiplayerspel redan.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar