tisdag 21 december 2010

Mass effect 2

Mass effect 2 är en science fiction Rpg/third person shooter hybrid, spelet är utvecklat av bioware och är uppföljaren till det suveräna spelet Mass effect. Rent generellt kan man säga att mass effect 2 har lagt mycket krut på att förbättra actionupplevelsen i spelet men jag håller inte med om alla ändringar. Man kan inte heller köra bil och mass effect 2 är i allmänhet mer mainstreamat och det är både på gott och ont.

 Mass effect 2 har fortfarande en suverän story och utan att avslöja för mycket så är man fortfarande commander shepard som mot alla odds ska ta hand om det som ingen annan klarar av.

Nämligen att tappa kvinnor..... YEAH !
Den stora delen av spelet handlar om att resa runt i Biowares galax och rekrytera exceptionella individer som anhängare för att överhuvud taget ha en chans att klara av att åter igen rädda galaxen.

Det finns förstås uppdrag vid sidan av men det är mer strömlinjeformat och uppdragen hamnar i ens knä på ett sätt som tar bort de utforskningsmomenten som ettan hade.

De som har spelat ettan kommer att stöta på en del bekanta ansikten som t.ex Garrus här nedanför.

Garrus är tillbaka...... YEAH !
Mass effect 2 är ett storydrivet spel men bioware har som sagt lagt mycket krut på att förändra striderna och det är för mig både på gott och ont.

Man har inte längre oändligt med ammunition och vapnen överhettar alldrig utan man laddar helt enkelt om, något jag saknar från ettan och som dessutom känns korkat. För hur logiskt är det att hoppa från oändliga mängder ammunition till magasin ? de kan säga vad de vill i sin lore men för mig var det en onödig ändring som tog bort lite av mass effect känslan.

Boom headshot !...... YEAH !
En annan sak de har tagit bort helt är ens inventory och man kan inte heller sälja eller köpa diverse utrustning hos handelsmän som man kunde i ettan.

Man hittar alltså sin utrustning medans äventyret pågår så det gäller att vara på hugget så att man inte missar den fetaste bössan i spelet av misstag.

Moar Quarians...... YEAH !
Man kan nu bygga sina egna vapen och uppgradera sitt skepp för att öka chanserna att lyckas med sitt uppdrag som påstås vara ett "suicide mission".

För att samla resurserna till detta så måste man undersöka planeter. Man hittar alltså en lämplig planet och sedan scannar man den med en scanner som man styr över planetens yta och när man tror att man hittat något intressant så skickar man ner en "probe" som plockar upp det som finns där.

Man har inte hur många probes som helst och man mpste dessutom köpa dem så man bör inte bara panga ner dom hur som helst. Man måste nu även tanka sitt rymdskepp vilket också kostar så man kan inte heller bara flyga runt och plocka allting precis hur som helst.

För att vara helt ärlig så var det nog roligare att köra runt i Mako som i ettan när man skulle utforska en planet.

Collector drone...... YEAH
Alienskurkarna i mass effect 2 kallas för "collectors" och är en rälig insektsliknande humanoid som flyger runt och kidnappar folk och det tänker givetvis Shepard sätta stopp för.
 Men jag vill inte avslöja något av storyn i spelet och tänker därför avsluta här med att säga att Mass effect 2 trots allt definitivt är en värdig uppföljare till Mass effect  även om en del av känslan fattas.

Specifika betyg !

Grafik - 10/10 Mycket bra grafik med snygga animationer,effekter och maffiga vyer runtom i spelet.

Story - 10/10 Bioware är kända för att alltid ha välskrivna manuskript och storyn i mass effect 2 är tillräckligt intressant för att få en tia.

Ljud - 10/10 Ett bra röstskådespeleri kombinerat med ett passande rymdsoundtrack som ökar inlevelsen och dessutom är kul att lyssna på.

spelkänsla - 9/10 Spelmässigt funkar allt bra men jag saknar lite den originella mass effect känslan. Spelet är annars väldigt välgjort och spelbarheten är hög men i utbyte mot frihet.

I allmänhet - 10/10 Det går bara inte att neka tian till ett biowarespel. Mass effect 2 har för mig inga brister som drar ner på helhetsupplevelsen och att hacka på småsaker som mest har att göra med personliga åsikter finkar inte heller. Bra jobbat Bioware !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar